taşınmaz malikinin aile konutu üzerinde yapacağı tasarruf işlemlerinde eşinin açık rızasını alması gerektiği, eşin açık rızasının olmadığı durumlarda yapılan işlemlerin geçersiz olacağı, işlemin yapıldığı karşı tarafın iyiniyetli veya kötü niyetli olmasının işlemin geçersizliğine herhangi bir etkisi olmadığı ve açık rıza alınmadan yapılan işlemler için tapu tescil ve iptal davası açılacağıdır.
Manevi tazminat hesabının, maddi tazminata benzer bir hesaplama yöntemiyle makul ölçülerde belirlenebilir olması gerekmektedir. Güncel yargı kararları da artık manevi tazminatın “takdir” edilmek yerine, somutlaştırılarak hakkaniyete uygun bir hesaplama ölçüsü bulunması gerektiği yönündedir.
Hatır taşımacılığının HUKUKİ NİTELİĞİ itibariyle tartışmalı olup, bunun da en temel sebebi taşınanın hatır taşımacılığı sırasında bedensel zarara uğraması veya ölmesi durumunda sorumluluğun hangi hükümlere göre belirlenip belirlenmeyeceği noktasındadır.
KİRA TESPİT VE TAHLİYE DAVASI GENEL OLARAK Öncelikle, Kira sözleşmesini açıklamak gerekirse; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanılmakla birlikte yararlandırılmasını sunduğu, kiracının da bunun bedelini ödediği iki tarafa borç yükleyen bir akittir. Kira hukuku uygulamalarında temel prensipler vardır. Bunlardan birincisi Medeni Kanun’un “Dürüst Davranma” başlığı altında düzenlenen 2. Maddesinde dayanağı bulunan Ahde […]
yapacağımız İş başvurularında, memurluk, polislik, askerlik ve diğer resmi işlerde başvuru yapacağımız yerler genel itibariyle adli sicil kaydı istemektedir. İstenen adli sicil kayıtlarında sabıka gözükmesi durumunda kurum ve kuruluşlar sabıka kaydı olan kişileri istihdam etmek istememektedir. Bu durumda kişilerin mağduriyet yaşamalarına neden olmaktadır. Bu mağduriyetin oluşmaması için adli sicil kaydının silinmesi gerekir.
RTÜK kararlarına karşı yargısal denetim mümkündür.Bütün idari otoritelerin işlemlerine karşı yargı yolu aöık olduğu gibi RTÜK kararlarıda idari yargıda iptal davasına muhatap olmaktadır.
SATILANIN AYIPLI ÇIKMASI HALİNDE ALICININ SAHİP OLDUĞU HAKLAR Ülkemizde özellikle ticari nitelikteki satışlarda en çok karşılaşılan problemlerden birisi satış sözleşmesine konu mallarda karşılaşılan ayıplardır. Bu konu da en çok karşılaşılan durumlar da araç satışlarında meydana gelmektedir. Örneğin, sıfır veya ikinci el olarak bir otomobil alan bir kişinin aracında kendisine bildirilmeyen bir önemli bir ayıbın ortaya […]
İNFAZ KANUNU VE KOŞULLU SALIVERME Halk arasında İnfaz Kanunu olarak bilinen bu Kanun, hukuk sistemimizde 5275 sayılı Ceza ve güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun olarak geçmektedir. Bu Kanun’un amacı, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazının amacı ise; 5275 sayılı Kanun’da öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, […]
Eğer bir ülkede kripto paralara ilişkin hukuki bir düzenleme yapılarak hukuk tarafından koruma altına alınmışsa, bu durumda kripto paraların yasak olması düşünülemez ve bu ülkede kripto paralar yasaldır. Ancak kripto paralar bazı ülkelerde yasak bazı ülkelerde yasaldır. Örneğin; Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Vietnam gibi ülkelerde ülkeler kripto paraları yasaklanmışken, ABD, Japonya, İngiltere, Avustralya, G.Kore başta olmak üzere […]
ANAYASA MAHKEMESİNDEN KAMU GÖREVİNDEN İHRAÇ OLAN HUKUKÇULARLA İLGİLİ OLARAK AVUKATLIK YAPMALARININ ÖNÜNÜ AÇAN KARAR İMZA ATTI.